Postupak dobijanja visokofenolnog organskog ulja

Da bi se dobilo maslinovo ulje bogato polifenolima berba se odvija početkom oktobra, u periodu dok je plod još u nezreloj fazi i samim tim postoje određene poteškoće o kojima se strogo mora voditi računa kako bi se dobio proizvod premijum kvaliteta. Kad kažemo poteškoće, mislimo na spoljnu temperaturu koja je na Peloponezu u tom periodu još uvek visoka. Od presudnog je značaja da ubran plod ne bude izložen visokim temperaturama kako ne bi došlo do oksidacije i da ne bi izgubio svoje prvobitne hranljive i lekovite sastojke, kao ni sam kvalitet. Da bi se izbegla pomenuta oksidacija I da bi se plod održao svežim, u roku od dva sata nakon branja, maslina se stavlja u posebne hladnjače i održava se pod temperaturom od 18οC.

Sledeća poteškoća se odnosi na količinu ulja koji se može dobiti od ubrane masline. Kao što smo već napomenuli, maslina je u nezreloj fazi, te ima i znatno manje soka. To znači da je potrebno duplo više maslina da bi se dobilo lekovito u odnosu na druga hladna ceđena ulja.

Čim se završi s branjem, istog dana kreće se u proceduru ekstrakcije.

Prvi korak tom procesu je čiščenje maslina i odstranjivanje lišća, grančica i drugih ostataka sakupljenih sa maslinama.

Nakon toga se obavlja pranje, a zatim sledi ključni segment u celom procesu ekstrakcije maslinovog ulja, odnosno malaksacija (lagano mlevenje). Ona je od izuzetne važnosti jer pravilnim pristupom zadržavaju se prvobitne vrednosti polifenola i njihovih derivata. Malasacija je bitna i za ukus ulja. Ona zapravo podrazumeva lagano mešanje paste maslina, koje doprinosi spajanju malih kapljica u velike i lomljenju nesamlevenih koštica. Kao bitan segment, malaksacija se obavlja kod nas po uputstvima i strogim standardima Svetskog Centra za maslinu u službi zdravlja. Ti standardi se odnose na vreme trajanja mlevenja kao i na temperature koje moraju biti između 25οC i 27οC.

Nakon dobijenog ulja, u završnoj fazi obavlja se filtracija. Ona se vrši zbog postojanja vode i taloga u samom ulju koji daje zamagljeni i mutni izgled. Ukoliko se ne izvrši filtracija na pravi način, tokom vremena bi došlo do razlaganja fenola i gubitka kako kvaliteta, tako i njihovog dejstva.

Na kraju se ulje skladišti u velikim inox bačvama gde se uz posebne tehnike izdvaja kiseonik i tako se smanjuje oksidacija maslinovog ulja, te se zadržavaju polifenoli u svom prvobitnom obliku. Na isti način se obavlja i flaširanje kao i etiketiranje. Gotov, flaširan proizvod se skladišti u zamračenom i rashlađenom prostoru, pod posebnim uslovima kako bi se očuvao kvalitet ulja i svi hranljivi sastojci koje je pažljivo negovano, a zatim i upakovano u svaku bočicu pojedinačno.

Elettra Premium maslinovim uljima je priznat “Health Claim” od strane Evropske Agencije za bezbednost hrane , takozvane EFSA (The European Food Safety Authority).

“Health Claim”, odnosno zdravstveno priznanje, predstavlja namirnicu koja pozitivno utiče na zdravlje čoveka. Komisija odobrava naznaku “Health Claim” na ambalaži proizvoda ukoliko se ispune svi kriterijumi zasnovani na naučnim dokazima i da ih potrošači mogu lako razumeti (bogato polifenolima).

Da bi maslinovo ulje moglo dobiti zdravstveno priznanje, potrebno je da sadrži u sebi minimum 5 mg polifenola u 20 mg ulja, odnosno 250 mg polifenola u jednom kg ulja. To je količina polifenola koja je dovoljna kako bi mogla da zaštite organizam od oksidacije lipida u krvi prema pravilniku 432/2012 Evropske Agencije za bezbednost hrane(EFSA) i kao takvo dobija posebnu naznaku “health claim”.

Koncentracija polifenola u Elettra Gold I Elettra silver liniji se kreće između 1136mg/Kg i 841mg/Kg. Skoro pet puta više u odosu na donju granicu koju pripisuje EU što znači da svakodnevna upotreba od 5ml(jedna kafena kašičica) Elettra Gold i 10 ml (supena kašika) Elettra Silver ulja je dovoljna za ojačavanje imunog sistema organizma.