Čarobni polifenoli

Čarobni polifenoli

U fenole  biljnog porekla spada oko 8 000 strukturno okarakterisanih jedinjenja. Nalaze se u hrani kao što je voće, povrće, orašasti plodovi, žitarice, zatim u pićima kao što su vino, čaj, kakao.

Vrsta polifenola i količina istih zavisi od mnogih faktora, pre svega od izvora namirnice, zrelosti biljke, odnosno ploda, sredine, uzgoja, obrade i skladištenja.

Fenolna jedinjenja su izuzetno važna, ne samo u pogledu kvaliteta maslinovog ulja, zbog njihovog doprinosa ukusu i aromi već doprinose nutritivnim svojstvima, senzorskim karakteristikama i roku trajanja maslinovog ulja.

Polifenoli u maslinovom ulju, osim svega prethodno navedenog, imaju značajnu ulogu u održavanju ljudskog zdravlja kao izuzetno moćni  antioksidanti i hvatači slobodnih radikala.

 

Što se tiče polifenolnih jedinjenja u maslinama i maslinovom ulju najvažniju ulogu (prema poslednjim istraživanjima) imaju:

 1. SEKOIDIROIDI (OLEACEIN, OLEOKANTAL AGLIKON DERIVATI OLEUROPEINA I LIGSTROZIDA
 2. LIGNANI
 3. FLAVONIDI
 4. FENOLNE KISELINE
 5. FENOLNI ALKOHOLI (HIDROKSITROZOL I TIROZOL)

U sekoiridoide spada veliki deo polifenola iz ploda i ulja masline. U plodu se nalaze u vidu glikozida, a tokom proizvodnog procesa pod uticajem b-glikozidaza prelaze u slobodne forme, odnosno aglikone.

Od polifenola u maslinovom ulju ističu se, prema svom antioksidativnom i lekovitom dejstvu, oleacein, oleokantal i oleuropein aglikon i ligstrozid aglikon, tirozol i hidroksitirozol.

Naučno je dokazano da svakodnevno konzumiranje masilonovog ulja bogato polifenolimaje ključno zbog njihovih visokovrednih svojstava:

 • Antioksidativnog,
 • protivupalnog,
 • antimikrobnog,
 • antivirusnog
 • u prevenciji nastanka ateroskleroze i raka
 • antialergijskog

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10573546

https://www.mdpi.com/2072-6643/12/3/601