Naučna istraživanja i studije

Maslinovo ulje može se pohvaliti snažnim zaleđem naučnih istraživanja. Čitav niz studija potvrdio je njegovo blagotvorno dejstvo na organizam, poput protivupalnog i antioksidativnog dejstva, te zaštitne uloge od razvoja različitih hroničnih bolesti. Isto tako, maslinovo ulje bogato je prirodnim antioksidansima, pre svega hlorofilom i beta karotenom. Pod prirodnim antioksidansima maslinovog ulja se podrazumevaju i tzv. tokoferoli s najvažnijim predstavnikom alfa tokoferolom, odnosno vitaminom E koji takođe deluje antioksidativno, te učestvuje u održavanju zdravlja imunog sistema.

Studije koje ukazuju na uticaj polifenola na osteoporozu

Rezultati istraživanja objavljeni 2018. godine u uglednom medicinskom časopisu Nutrients,  su pokazali uticaj polifenola na mineralnu gustinu kostiju kod žena pri svakodnevnoj upotrebi maslinovog ulja.   Stoga se svakodnevna konzumacija maslinovog ulja može preporučiti i ženama kojima je dijagnostikovana osteopenija ili osteoporoza. Preporučena doza je 20 ml dnevno.

Roncero-Martín R, Aliaga Vera I, J. Moreno-Corral L, M. Moran J, M. Lavado-Garcia J, D. Pedrera-Zamorano J, Pedrera-Canal M. (2018) Olive Oil Consumptionand Bone Microarchitecture in Spanish Women.  Nutrients. 10(8): 968.

 

 

Studije koje pokazuju uticaj polifenola na KRVNI PRITISAK

Naučnici sa Univerziteta u Atini su obavili istraživanje da li mediteranska ishrana ili samo maslinovo ulje povoljno utiče na povišeni krvni pritisak. Rezultati su pokazali da najviše zasluga za povoljno delovanje  pripadaju maslinovom ulju. Čak i umereno konzumiranje maslinovog ulja uspešno smanjuje krvni pritisak, pokazuje nedavno sprovedeno istraživanje na stotinjak zdravih muškaraca iz mediteranskih (Italija i Španija) i nemediteranskih zemalja (Nemačka, Finska i Danska). Ispitanici su dnevno konzumirali po 25 ml maslinovog ulja. Zanimljivo je da su izraženije povećanje nivoa oleinske kiseline u krvi i smanjenje krvnog pritiska bili izraženiji kod osoba nenaviknutih na mediteransku ishranu (Nemci, Danci i Finci).

https://pdfs.semanticscholar.org/a6f7/5020cb67d38ae50e899a627e47000e84d5b4.pdf

 

Studije koje dokazuju uticaj maslinovog ulja bogatim polifenolima na prevenciju karcinoma

Brojne su studije ukazale na to da unos maslinovog ulja štiti od raznih vrsta karcinoma, posebno karcinoma dojke i debelog creva. Rezultati dvogodišnjih istraživanja u kojima je učestvovalo 755 žena sa Kanarskih ostrva otkriva da unos ulja bogatih jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, poput oleinske kiseline iz maslinovog ulja, štiti od karcinoma dojke. Pokazalo se da postoji manji rizik od razvoja karcionoma dojke čak za 48%kod ispitanica koje su unosile najviše jednostruko nezasićene masne kiseline  u odnosu na ispitanice čiji je unos bio na izuzetno niskom nivou.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16512965

 

Studije koje dokazuju uticaj maslinovog ulja bogatim polifenolima na nivo šećera u krvi

Ovo istraživanje dokazuje da kod osoba sa dijabetesom gde je u ishranu uključena upotreba maslinovog ulja, ista bolje deluje na nivo šećera u odnosu na zdravu ishranu s niskim udelom masti. Dodatno je dokazano kod dijabetesa tipa 2 mediteranska ishrana je imala najbolji rezultat vezano za poboljšanje osetljivosti na insulin.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426415/

 

 

Studije koje dokazuju da Maslinovo ulje bogato polifenolima ima zaštitnu ulogu od peptičkog ulkusa (čira)

Polifenoli u maslinovom ulju mogu sprečiti infekciju bakterijom Helicobacter pylori za koju se veruje da je uzrok miliona slučajeva gastritisa i ulkusa želuca dijagnostikovanih svake godine. Novo istraživanje koje su sproveli španski istraživači, izveštava da, u in vitro stimulisanim uslovima, ekstra deevičansko ulje bogato polifenolima, pokazuje protivbakterijsko delovanje protiv devet vrsta bakterija Helicobacter pylori.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17263460

 

 

Studije koje ukazuju na uticaj maslinovog ulja bogatom polifenolima na holesterol

26.Feb 2020 u renomiranom medicinskom časopisu je objavljeno izuzetno opsnežno istraživanje od strane velike grupe naučnika iz Španije. Pomenute studije su se najpre odnosile na uticaj maslinovog ulja bogatim polifenolima na LDL ( loš holesterol).

Jedna grupa ispitanika su ljudi sa visokim kardiovaskularnim rizikom. Pre svega je primenjena mediteranska ishrana sa glavnim akterom maslinovim uljem. Istraživanje je pokazalo da najveći udeo u smanjenju nivoa LDL-a ima upravo maslinovo ulje. U toj grupi u roku od tri nedelje pri korišćenju od 50 ml ulja dnevno (sadržaj polifenola 336mg /kg ulja) se primećuje smanjenje nivoa oxLDL-a kod 40 muškaraca.

Ista studija je izvršena I na zdravim ispitanicima, gde upotreba od 30 ml maslinovog ulja bogato polifenolima (sadržaj polifenola 336mg /kg ulja)je imala takođe pozitivan efekat na smanjenje LDL-a. Takođe, naučnici su došli do zaključka da maslinovo ulje bogato polifenolima na veličinu HDL-a (dobrog holesterola) povećanjem velikih HDL čestica.

https://doi.org/10.3390/nu12030601