Postupak dobijanja lekovitog ulja

Postupak dobijanja lekovitog ulja

Da bi se dobilo maslinovo ulje bogato polifenolima berba se odvija početkom oktobra, u periodu dok je plod još u nezreloj fazi i samim tim postoje određene poteškoće o kojima se strogo mora voditi računa kako bi se dobio proizvod premijum kvaliteta. Kad kažemo poteškoće, mislimo na spoljnu temperaturu koja je na Peloponezu u tom periodu još uvek visoka. Od presudnog je značaja da ubran plod ne bude izložen visokim temperaturama kako ne bi došlo do oksidacije i da ne bi izgubio svoje prvobitne hranljive i lekovite sastojke, kao ni sam kvalitet. Da bi se izbegla pomenuta oksidacija I da bi se plod održao svežim, u roku od dva sata nakon branja, maslina se stavlja u posebne hladnjače i održava se pod temperaturom od 18οC.

Sledeća poteškoća se odnosi na količinu ulja koji se može dobiti od ubrane masline. Kao što smo već napomenuli, maslina je u nezreloj fazi, te ima i znatno manje soka. To znači da je potrebno duplo više maslina da bi se dobilo lekovito u odnosu na druga hladna ceđena ulja.

Čim se završi s branjem, istog dana kreće se u proceduru ekstrakcije.

Prvi korak tom procesu je čiščenje maslina i odstranjivanje lišća, grančica i drugih ostataka sakupljenih sa maslinama.

Nakon toga se obavlja pranje, a zatim sledi ključni segment u celom procesu ekstrakcije maslinovog ulja, odnosno malaksacija (lagano mlevenje). Ona je od izuzetne važnosti jer pravilnim pristupom zadržavaju se prvobitne vrednosti polifenola i njihovih derivata. Malasacija je bitna i za ukus ulja. Ona zapravo podrazumeva lagano mešanje paste maslina, koje doprinosi spajanju malih kapljica u velike i lomljenju nesamlevenih koštica. Kao bitan segment, malaksacija se obavlja kod nas po uputstvima i strogim standardima Svetskog Centra za maslinu u službi zdravlja. Ti standardi se odnose na vreme trajanja mlevenja kao i na temperature koje moraju biti između 25οC i 28οC.

Nakon dobijenog ulja, u završnoj fazi obavlja se filtracija. Ona se vrši zbog postojanja vode i taloga u samom ulju koji daje zamagljeni i mutni izgled. Ukoliko se ne izvrši filtracija na pravi način, tokom vremena bi došlo do razlaganja fenola i gubitka kako kvaliteta, tako i njihovog dejstva.

Na kraju se ulje skladišti u velikim inox bačvama gde se uz posebne tehnike izdvaja kiseonik i tako se smanjuje oksidacija maslinovog ulja, te se zadržavaju polifenoli u svom prvobitnom obliku. Na isti način se obavlja i flaširanje kao i etiketiranje. Gotov, flaširan proizvod se skladišti u zamračenom i rashlađenom prostoru, pod posebnim uslovima kako bi se očuvao kvalitet ulja i svi hranljivi sastojci koje je pažljivo negovano, a zatim i upakovano u svaku bočicu pojedinačno.

Maslinova ulja koja sadrže u sebi 5 mg polifenola u 20 mg ulja i više, pripadaju grupi maslinovih ulja koja štite organizam od oksidacije lipida u krvi prema pravilniku 432/2012 Evropske Agencije za bezbednost hrane(EFSA) i kao takvo dobija posebnu naznaku “health claim”

Koncentracija polifenola u Elettra Gold I Elettra silver liniji se kreće između 1136mg/Kg i 800mg/Kg. SKORO PET PUTA VIŠE u odosu na donju granicu koja pripisuje EU što znači da svakodnevna upotreba od 5ml (jedna kafena kašičica) Elettra Gold i 10 ml (supena kašika) Elettra Silver ulja je dovoljna za ojačavanje imunog sistema organizma.