Sastav maslinovog ulja

Sastav maslinovog ulja

Na sastav maslinovog ulja utiču mnogobrojni fakori, kao što su agronomski, klimatski, sorta, faza zrelosti plodova, proizvodnja, skladištenje. Zato je od izuzetne važnosti da se strogo vodi računa o svakom koraku, od samog uzgoja, pa sve do flaširanja i skladištenja ulja kako bi se dostigao, a zatim i očuvao kvalitet ovog moćnog napitka.

Od masnih kiselina u maslinovom ulju su od posebnog značaja:

Oleinska, palmitoleinska, koje pripadaju polinezasićenim masnim kiselinama, zatim linolna i linolenska kiselina koje pripadaju polinezasićenim, takozvanim esencijalnim masnim kiselinama.

Iako sam naziv masna kiselina deluje zastrašujuće, pa samim tim se javljaju i razne predrasude, ipak pravilnim izborom istih, otkrićete da one mogu biti Vaš pravi saveznik. Mononezasićene i polinezasićene masne kiseline su od presudnog značaja za naše zdravlje i čine oko 85% maslinovog ulja.

Sledeći važni sastojci maslinovog ulja koji pozitivno utiču na naše zdravlje su hlorofili i karotenoidi. Oni takođe doprinose boji ploda masline, koja prelazi od intenzivno zelene do žuto-zelene tokom sazrevanja i konačno ljubičaste, a zatim i crne kad plod postaje potpuno zreo. Kako je plod sve zreliji, tako se i njihov nivo smanjuje.

Glavni karotenoidi u maslinovom ulju su lutein i beta karoten. 

OLEINSKA KISELINA

Oleinska kiselina je ključna komponenta maslinovog ulja i ona pripada mononezasićenim masnim kiselinama. Zašto to govorimo? Zato jer ona doprinosi smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ima visoku biološku i hranljivu vrednost (podiže nivo HDL-a) i lako je probavljiva.

Oleinska kiselina takođe smanjuje osjećaj gladi i produžava osećaj sitosti, te na taj način pomaže u održavanju adekvatne telesne težine.

Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline i snažnih antioksidansa, maslinovo ulje štiti tzv. dobar HDL holesterol, a smanjuje udeo lošeg LDL holesterola. Naučnici s Odeljenja za hranu i nutricionizam Univerziteta u Barseloni kao i s Odelenja za lipide i kardiovaskularnu epidemiologiju merili su uticaj oleinske kiseline i antioksidansa na LDL holesterol nakon naglog i kratkotrajnog konzumiranja ekstra devičanskog maslinovog ulja. Istraživači su otkrili da oleinska kiselina i antioksidansi čuvaju LDL holesterol od oksidacije sprečavajući na taj način razvoj ateroskleroze.

LINOLNA I ALFA LINOLENSKA KISELINA

Pored oleinske, važno je spomenuti linolnu i alfa linolensku kiselinu.

One pripadaju polinezasićenim masnim kiselinama ili esencijalnim masnim kiselinama. Njihova prisutnost u maslinovom ulju odgovara nivou istih kiselina u majčinskom mleku, s toga se preporučuje već u ranoj ishrani kod odojčadi.

U početku se smatralo da se lekovita svojstva maslinovog ulja pripisuju visokom nivou nezasićenih masnih kiselina. Ipak, poslednjih godina se sve više istražuju ostale komponente maslinovog ulja, pre svega POLIFENOLI s obzirom da neka druga ulja bogata nezasićenim masnim kiselinama nemaju lekovita svojstva koja ima devičansko maslinovo ulje. Na taj način je otkriven jedan potpuno novi svet koji predstavlja revoluciju u načinu konzumiranja maslinovog ulja.